נוער בסיכון – מהן דרכי ההתמודדות?

בעוד רוב הילדים בישראל גדלים בשגרת הנורמה, בבתים אופטימליים המספקים מענה על כל הצרכים שלהם, הן החברתיים, הן הפיזיים והן הנפשיים, יש קבוצה שאי אפשר להתעלם ממנה שנמצאת בקיצון השני. קבוצת נוער בסיכון. ההגדרה של קבוצה זו מאופיינת בבני נוער בין הגילאים 12-18, הבריאים בנפשם וסובלים מכמה קשיים ביניהם קושי בדחיית סופקים, קושי ליצור אמון בסביבה שלהם, בעלי דימוי עצמי נמוך ויחד עם זאת מתקשים לקבל על עצמם חוקים וסמכות של מסגרת ואף לעתים עוברים על החוק. חשוב לזכור, קבוצה זו המונה בין 300-400 אלף ילדים ובני נוער היא חלק בלתי נפרד מדור העתיד של מדינת ישראל ואסור להזניח אותה.

 

ניתוק והחזרה למסגרת נורמטיבית

אחת הבעיות המרכזיות של נוער בסיכון באה לידי ביטוי בכך שמנתקים אותם ממסגרת חינוכית נורמטיבית. ילדים אלה מתקשים לשמור על עצמם בתוך מסגרת כמו בית ספר למשל והרבה פעמים הם נתפסים בתור ”ילדים בעיתיים“ או ילדים עם בעיות התנהגות שלמערכת החינוך קשה עד בלתי אפשרי להתמודד איתם. לכן, במקרים רבים, מעבירים את הילדים האלה למסגרות אחרות כמו פנימיה למשל. בעוד במסגרות הרגילות הם לא מצליחים להביא את עצמם ואת הזכויות שלהם לידי מימוש, בפנימיות מגנים עליהם, מעניקים להם ביטחון ומראים להם הערכה וכבוד. במסגרות מהסוג הזה, כמובן אחרי תקופת הסתגלות די ארוכה, הילדים האלה יכולים למצוא את המקום שלהם, הם חוזרים אט אט לסמוך על בני אדם ומצליחים במידה רבה לגדול, לצמוח ולהתפתח. חשוב לזכור כי אותם ילדים ובני נוער הרבה פעמים צריכים להתמודד עם קשיים שלא מאפיינים את הגיל שלהם כמו מחלה סופנית של אחד ההורים, מוות, התעללות, אלה ועוד מביאים לקשיים לימודיים וחברתיים לא פשוטים בכלל.

 

מה משרד העבודה והרווחה עושה למען אותם ילדים?

למעשה, משרד העבודה והרווחה שם לעצמו למטרה לסייע לאותם ילדים במצבים של מצוקה ו/או סיכון. המשרד מגדיר ילדים ובני נוער שנמצאים בסכנה מיידית או כאלה כחשופים להתעללות מיידית, ילדים ובני נוער עם בעיות נפשיות או הפרעות התנהגות קיצונית, כאלה שעוברים הזנחה, משבר, פוגעים בזולת או בעצמם בתור בני נוער בסיכון.

 

איך קובעים איזה מענה לתת לילד שנמצא בסיכון?

כל ילד בישראל שנמצא במצב של סיכון או במצוקה מקבל מענה באופן אישי בהתאם לצרכים שלו. יש תכנית טיפולית ייחודית בה לוקחים בחשבון את הסיוע הרלוונטי לאותו ילד. קיימים כמה שירותים שכדאי להכיר כמו השירות לילד ולנוער, השירות לנערות ובנות צעירות, השירות לשיקום נוער, שירות המבחן לנוער, השירות לטיפול בהתמכרויות כמו סמים ואלכוהול, רשות חסות הנוער ועוד.

 

איך תזהו שחבר או בן משפחה נמצא במצוקה?

עירנות היא המפתח לגילוי מצבים של נוער בסיכון. אם אתם מזהים שחבר או חברה שלכם לכתה לא מתנהג כשורה, לא עונה לכם לטלפונים כמו תמול שלשום, מסתגר בביתו ולא יוצא מהבית, יש שינוי קיצוני בהתנהגות שלו, הוא לא אוכל או אוכל יתר על המידה, מסתגר בתוך עצמו ולא מדבר אתכם, שווה לגלות עירנות ולבחון את הנושא קצת יותר לעומק. לא תמיד אותו ילד או בן נוער יוכל לעזור לעצמו ולכן סביבה קשובה ורגישה היא הרבה פעמים הפתרון והבסיס לסיוע. למעשה, ככל שמגלים את הבעיה ומבינים את המורכבות שלה מוקדם יותר, כך קל יותר לעזור לאותו ילד ולמצוא לו סביבה תומכת או אפילו טיפול ראשוני מתאים שיעמיד אותו על הרגליים ויאפשר לו להתמודד עם המצב.