ניהול זמן מסך בילדים

הנושא של זמן מסך, כלומר הזמן שהילדים מעבירים בזמן משחק או צפייה מסכים כלשהם (טלפון נייד בדרך כלל) הוא נושא מדובר מאד שכבר החלו בו מחקרים התנהגותיים על מנת להבין את ההשפעות הקוגניטיביות או אחרות שיש לשימוש בטלפון על הילדים בכל הגילאים. השימוש בטלפונים הניידים החכמים מתחיל מוקדם מאד והוא הולך ונהיה אפילו מוקדם יותר כל הזמן. אם לפני כמה שנים רק לילדים החל מגיל החטיבה היה טלפון נייד חכם משלהם הרי שהשלב הבא היה ירידה לגיל 10 וכיום אפשר אפילו לראות ילדים בכיתה א' או ב' שכבר יש להם טלפון נייד. היעדר הדרכה והבנה של שימוש נכון בטלפון הנייד גורמים לכך שכל אחד צמוד לטלפון שלו והטלפונים זמינים ונגישים וקל מאד פשוט לקחת אותם ליד ולהתחיל להתעסק איתם, התעסקות שקשה מאד להפסיק.

 

עצות טובות לניהול זמן המסך של הילדים

עם הזמן וההפנמה של הורים רבים שהנושא של ניהול זמן המסך בקרב הילדים הוא נושא מאתגר (גם אצל לא מעט מבוגרים, אגב) חיפשו ההורים מענה ורעיונות איך לצמצם את זמן המסך ואיך לסייע לילדים שלהם למצוא תעסוקה אחרת אשר תרחיק אותם מהטלפון הנייד. באתר האינטרנט של אפרת לקט imameamenet.co.il אפשר למצוא עצות ורעיונות וגם מידע כללי על כך שמה שבעיקר חשוב לשים לב אליו הוא אלטרנטיבות עבור הילדים לביצוע פעילויות אחרות שיסיחו את דעתם וכך הם לא יצטרכו למהר לקחת ליד את הטלפונים הניידים. אפשר בקלות לראות את ההבדל כאשר בבית יש ספרי קריאה מעניינים, חוברות של סודוקו או תשבצים, שיש בקרבת הבית גינת שעשועים שאפשר לרדת אליה לשחק או לצאת לסיבוב רכיבה על אופניים. ברגע שהילד תמיד ימצא מה לעשות הרי שהוא לא ימצא את עצמו משועמם וכך הדרך אל הטלפון הנייד לא תהיה כל כך קצרה.

 

החשיבות של הגבלת זמן המסך

הילדים הם אנשים צעירים ולא תמיד הם מבינים בעצמם את המשמעויות של השימוש הרציף בטלפון הנייד, ויש כאן גם את העניין העקרוני של הצבת גבולות מצד ההורים. על מנת להימנע מעימותים או חיכוכים בעניין הזה חשוב מאד לשוחח עם הילדים בצורה מותאמת לגיל שלהם על מנת שהם יבינו בדיוק מדוע צריך, כדאי ומומלץ להניח את הטלפון מהיד ולא להתעסק בו כל כך הרבה זמן ביום אחד. בנוסף כדאי ביחד עם הילדים לבחור את האלטרנטיבות שלהם לתעסוקה, כלומר שהם יבחרו בדברים שהם יאהבו לעשות ולא ישתעממו גם מהם. ברגע שמסייעים להם בהעלאת רעיונות לתעסוקה הם יכולים לחשוב על מה שיעניין אותם לעשות בלי לגשת כל רגע לטלפון הנייד שלהם. דבר נוסף ולא פחות חשוב הוא להגיע להסכמות בנוגע למשך זמן הגלישה היומי.