הנוך שליין היא למעשה דלקת באיזור כלי הדם הקטנים באיזורים שונים בגוף האדם. התסמונת נקראת על שם החוקרים שמצאו אותה. המחלה הזו נפוצה יותר בקרב ילדים, במיוחד עד גיל עשר ופחות אצל מבוגרים. לרוב, התסמונת תופיע בעקבות זיהום בנשימה ולכן נפוצה בחודשים הקרים יותר של הסתיו והחורף. הגורם לתסמונת לא ידוע אך כן מצאו שיש קשר לערך של אימונגלובין. מצאו אצל ילדים הסובלים מהתסמונת כמות גבוהה של הנוגדן Iga באופן שבו הוא מצטבר בדופן של כלי הדם.
מה גורם למחלה?
כאמור, הגורם לא ידוע אבל מחקרים מעידים על כך כי בדרך כלל לפני שהמחלה פורצת, הילד סובל ממחלה וויראלית כמו למשל סטרפטוקוק, אדנו וירוס, מיקופלסמה ועוד.
מה הסימפטומים של המחלה?
בעיקרון יש כמה מערכות שמעורבות בהיווצרות המחלה וזאת משום שנוצרת דלקת בדופן כלי הדם. התופעות המוכרות ביותר המקושרת למחלה זו הן פריחה בעור (פרפורה), דלקות במפרקים, כאבי בטן, דימומים ממערכת העיכול ודלקות בכליות. במקרים נדירים נוצרים מצבים כמו הגדלה של הכבד והטחול, כאב ונפיחות באשכים, פרכוסים ועוד. אם ילדכם סובל מתסמינים אלו ואתם חושדים במחלה, התחום שיעזור לכם באבחון הוא ראומטלוגיה ילדים. בעיקרון מה שצריך לעשות אם אתם מזהים את אחד או יותר מהתסמינים הללו, הוא בעצם לפנות לרופא הילדים של הילד שלכם שיבצע בדיקות ראשוניות. לאחר מכן יש לפנות לראומטולוג ילדים שהוא כנראה ישלח אתכם לבצע בדיקות נוספות כמו בדיקות דם, בדיקות שתן וכדומה. בנוסף, יבצע הרופא אבחנה מקצועית במרפאה.
איך מאבחנים את המחלה הנוך שליין?
אין בדיקות ספציפיות המוגדרות לתסמונת זו, לרוב מאבחנים אותה לראשונה בהופעתה של הפריחה בעור כשמדובר בנגעים בקוטר של כ-2 עד 10 מ"מ, בעלי צבע אדום, שלא נעלמים בלחיצה. לרוב, הפריחה מופיעה בעכוז וברגליים איך יתכן ותופיע גם בידיים של המטופל. אצל תינוקות קטנים מתחת לגילאי שנתיים, לעיתים ניתן לזהות את המחלה במראה אפרכסת האוזניים. המפרקים שנפגעים הם לרוב ברכיים, קרסוליים וכפות הרגליים אך יתכן גם פגיעה באיזור הגפיים העליונים. מדובר על כאב עז שמגביל את התנועה. בנוסף, אם מטופלים מתלוננים על כאבי בטן עוויתיים והקאות, אם יש דם בצואה, יתכן שאלו תסמיני המחלה.
מה הקשר בין המחלה לבין כלי הדם?
התהליך המדויק עדין לא ידוע בצורה מובהקת, אבל יש כל מיני תהליכים המערבים נוגדנים מסוג IGA. מדובר בנוגדן שאצל חולים רבים עולה בזמן המחלה. בדרך כלל המחלה נמשכת לא יותר מאשר 4 שבועות.
איך מטפלים במחלה?
החדשות הטובות הן שהמחלה לרוב חולפת מעצמה, ללא צורך בשימוש בתרופות. אם המטופל סובל מאד, לעיתים הוא יקבל סטרואידים, אבל אם ניתן מעדיפים לתת למחלה להסתיים ללא התערבות.