כיבים פפטיים הם פצעים פתוחים בדופן הקיבה או בחלק העליון של המעי הדק. הם נקראים פשוט "כיבים" או "כיבי קיבה". הליקובקטר פילורי מעלה גם את הסיכון לפתח סרטן ודלקת קיבה. למעשה מדובר במחלה שיותר פופולארית אצל מבוגרים, אך גם לעתים תוקפת ילדים ובני נוער.
לאנשים רבים עם המצב אין סימנים או תסמינים כלשהם, אבל חלקם עשויים לחוות כאב עמום או שורף באזור הבטן העליונה. הכאב מחמיר לפעמים בלילה או כשהבטן ריקה. תיתכן הקלה זמנית בנטילת סותרי חומצה, או עם תרופות סבתא לצרבת. מאמר זה מסביר על התסמינים, הגורמים ושיטות הטיפול בהליקובקטר פילורי.
תסמיני הליקובקטר פילורי
תסמיני הליקובקטר פילורי כוללים לרוב כאבי בטן עליונה, בחילות והקאות. תסמינים אפשריים של סרטן הקיבה כוללים:
- כאבי בטן או נפיחות אשר לרוב מגיעים אחרי שאוכלים משהו שלא אמורים לאכול או מוציא את המעיים ומערכת העיכול מאיזון.
- אובדן תיאבון.
- בחילות או הפרעות עיכול.
- תחושת שובע גם ללא אכילה מרובה.
- הקאות.
אנשים שחווים כל אחד מהתסמינים האלו צריכים להתייעץ עם הרופא. מצבים אחרים עשויים לגרום לתסמינים אלה, ולכן יש צורך בבדיקות מקיפות על מנת לאבחן את הבעיה.
כיבי קיבה
לקיבה יש שכבת ריר שמיועדת להגנה מחומצות קיבה. הליקובקטר פילורי תוקף את הרירית ומותיר חלק מהקיבה חשוף לחומצה. החיידקים והחומצה עלולים לגרות את הקיבה ולגרום לכיבים, דלקת קיבה ובמקרים נדירים גם לסרטן הקיבה.
אנשים רבים עם הליקובקטר פילורי בבטן אינם מפתחים כיבים או כל בעיה קשורה אחרת. האמת היא שהמרכז לבקרת מחלות ומניעתן מדווח ששני שלישים מאוכלוסיית העולם סובלים מהמצב. יתר על כן, ההערכות קובעות שהסיכון לכל החיים לפתח מחלת כיב פפטי גבוה פי שלושה עד עשרה באנשים שאובחנו עם ממצאי בדיקות חיוביות להליקובקטר פילורי, בהשוואה לאנשים שלא.
כיבים אינם הבעיות היחידות הנוגעות למצב, והוא עלול גם להוביל לדלקת קיבה, שכרוכה בדלקת ריר הקיבה.
סיכון לסרטן הקיבה
זיהום הליקובקטר פילורי נוגע גם לסרטן הקיבה, אבל האגודה האמריקאית לסרטן קובעת שרוב האנשים עם כיבי בטן לעולם אינם מפתחים סרטן קיבה.
חשוב להבין שכיבים פפטיים עשויים גם להתרחש עקב שימוש ארוך טווח בסוגים שונים של תרופות, כולל תרופות כאב כגון איבופרופן, אספירין ונפרוקסן. תרופות אלו נקראות תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות.
טיפול במצבי הליקובקטר פילורי
אנשים עם תסמיני כיב, דלקת קיבה או בעיה אחרת בקיבה, מופנים לבדיקות לאבחון הליקובקטר פילורי או בעיות אחרות. עם זיהוי כיב, רופאים מטפלים עם תרופות, שכוללות:
- אנטיביוטיקה להריגת הזיהום.
- תרופות שמפחיתות חומצת קיבה שנקראות מעכבי משאבת פרוטון או חוסמי קולטן היסטמין.
- תרופות שמצפות את הכיב ומסייעות להחלמה.
שיטות מניעה
בחלק מהמקרים, כיב פפטי עשוי לשוב לאחר הטיפול. כדי למנוע את המצב מומחים ממליצים:
- להפסיק שימוש בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות, או לקחת מינון קטן בהרבה.
- נטילת תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות מסוג מיוחד להגנה על הקיבה.
- הימנעות משתיית אלכוהול.
- הפסקת עישון.
תזונה המתאימה לאנשים הסובלים מהליקובטר
מומלץ מאוד לשמור על תזונה מאוזנת ואיכותית. כאמור, יש להימנע ממשקאות המכילים אלכוהול וגם קפאין לא בדיוק תורם שום דבר למחלה. כדאי לאכול אוכל נקי, כמה שפחות מתובל, להימנע ממזונות חריפים, עתירים בשומני טראנס וגם לנסות שלא לאכול סוכרים בכמויות גדולות. ההמלצה הינה לאכול מזונות כמו ירקות ופירות שאינם חומציים, להפחית בצריכת מוצרי חלב ואם ניתן לאכול יותר דגים ופחות בשר.