סיטי לב יכול להציל חיים

בעשור האחרון חלה עליה של ממש לגבי המודעות לגבי בריאות הלב, כלי הדם ובכלל בריאות הגוף. זו הסיבה שאנשים רבים בוחרים לשמור על גופם דרך קיום פעילות גופנית על בסיס קבוע וכמובן שמירה על תפריט מאוזן המבוסס על רכיבים איכותיים כמו פירות, ירקות, דגים, שמנים צמחיים ועוד. חשוב להכיר בכך כי בעיות לב עלולות לתקוף כל אחד כמעט בכל שלב בחיים. אם יש לכם או למשפחתכם הקרובה בעיות לב, חשוב מאד לא להזניח ולהיבדק באופן שגרתי כדי להימנע ממצבים מסכני חיים. בדיקת סיטי לב המכונה גם צינתור וירטואלי, היא בדיקה חשובה במיוחד שמתבצעת באופן לא פולשני שאינו כרוך בכאבים או אי נוחות. באמצעות בדיקת הדימות הזאת, סורקים את העורקים בלב שאחראים על אספקת דם וחמצן ומכונים עורקים כליליים. הבדיקה מאפשרת לזהות אם ישנה חלילה חסימה או היצרות בעורקים אלו, לפני שנוצרות בעיות אחרות המתגלות בבדיקות כגון אקו לב, בדיקת דם, בדיקות אק"ג וכדומה.

למה כדאי לבצע בדיקת סיטי לב?

מחקרים מראים שבמקרים שמטופלים ביצעו בדיקת סיטי לב והתוצאות היו בטווח התקין, הסיכוי לפתח בהמשך בעיות לב הגורמות להתקפי לב יורד משמעותית בשנים הראשונות לאחר הבדיקה. מכיוון שהבדיקה מאפשר גילוי של בעיות מוקדם יותר מכל בדיקה אחרת, היא מאפשר למנוע מחלות מלהתפתח. כמו כן ישנם מקרים בהם בדיקת צנתור וירטואלי מחליפה בדיקות פולשניות כמו צנתור אבחוני.

למי כדאי לבצע את הבדיקה ומתי?

הבדיקה מומלצת במיוחד במקרים הבאים:

  1. מטופלים עם גורמי סיכון של מחלות לב במשפחתם הקרובה כמו לחצי דם גבוהים, יתר שומנים בדם וכדומה. כמו כן בכל מקרה בו יש חשד לסבירות של היצרות העורקים. אם לאחד מבני המשפחה שלכם יש רקע הכולל מחלות לב וכלי דם, כדאי לבצע את הבדיקה, החל מגיל 40 ולהיות במעקב קבוע אחת לשנה אצל קרדיולוג מומחה.
  2. מטופלים הסובלים מקוצר נשימה, חולשה או כאבים בחזה בשגרה ללא מאמץ יוצא דופן. מכיוון שהבדיקה רגישה במיוחד גם בשלבים מוקדמים של מחלות לב היא מאפשרת לגלות מוקדם מחלות שניתן למנוע באמצעות תרופות או שינוי אורך חיים ולא באמצעות הליכים פולשניים. אם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים הללו כדאי להגיע לרופא ולבקש הפניה לביצוע הבדיקה.
  3. מטופלים שסבלו מכאבי חזה ולא קיבלו תוצאה חד משמעית בבדיקות כמו אקו לב במאמץ או מיפוי לב.
  4. מטופלים שעברו צנתור פולשני וצריכים בירור נוסף או מעקב.
  5. מטופלים שעברו ניתוחי לב כמו ניתוח מעקפים וסובלים מכאבים בעקבות הניתוח, במקרים אלו הבדיקה יכולה לוודא את תקינות המעקפים.
  6. מטופלים שעומדים לעבור ניתוח לב חוזר או ניתוח אבי עורקים חוזר, במקרים מסוג זה הבדיקה מאפשרת להדגים לצוות הרפואי את המבנה של הלב טרום ההליך הרפואי.
  7. מטופלים שהותקן להם בעבר תומכן (סטנט) ומעוניינים לבדוק את תקינותו.
  8. מטופלים בעלי מומי לב.
  9. מטופלים שעתידים לעבור ניתוח לב להחלפת המסתמים.
  10. מטופלים שהושתלו להם בעבר מסתמים מלאכותיים ויש לבדוק את תקינותם.

למי בדיקת הסיטי אינה מתאימה?

ישנם מקרים של גברים מעל גיל 70 עם גורמי סיכון נוספים כמו סוכרת ארוכת שנים שהבדיקה עלולה להיות לא מדויקת עבורם. במקרים כאלו הרופאים ישקלו את יתרונות הבדיקה. הבדיקה אינה מתאימה למטופפלים שבוודאות סובלים מחסימה משמעותית של עורקים כליליים, זאת משום שמקרים מסוג זה מומלץ לרוב לעבור מיידית צנתור שאינו וירטואלי לטיפול.