בעיות התפתחות אצל ילדים – מתי צריך לדאוג?

כשילדים איטיים יותר מהצפוי בפיתוח כישורים פיזיים, רגשיים, חברתיים ותקשורתיים, הילדים מאובחנים עם בעיות התפתחות. אמנם יש סקלה מסוימת, שעל פיה כל תינוק, ילד ונער אמורים להתפתח בהיבט הרגשי והקוגנטיבי לצד היבטים פיזיים, אך חשוב גם בו זמנית לזכור כי לכל ילד יש את קצב ההתקדמות וההתפתחות שלו. יחד עם זאת גילוי עירנות יכול במידה ורבה לסייע ולאפשר להורים לזהות כי קיימת בעיה ולהתאים טיפול ראויה בזמן.

גורמים לעיכוב התפתחותי

בעיות אלו עשויות להשפיע על תנועת הילדים, התקשורת שלהם, החשיבה והלמידה, או על התנהגותם עם אחרים. כאשר יותר מאחד מהתחומים האלו מושפע, אפשר להגדיר את המצב כעיכוב התפתחותי נרחב. עיכוב התפתחותי עשוי להיות קצר טווח, או שהוא עשוי להיות הסימן הראשון לבעיה ארוכת טווח. עיכובים התפתחותיים ארוכי טווח נקראים גם לקויות התפתחותיות, וכוללים ליקויי למידה, שיתוק מוחין, מוגבלות שכלית והפרעה על הספקטרום האוטיסטי. מצבים אלו דורשים גישות טיפול על ידי מומחי בריאות ונפש.

תרחישים שונים עלולים לגרום לילדים להתפתח לאט יותר מאחרים. בעיות התפתחות עשויות להתרחש כתוצאה ממצבים גנטיים כמו תסמונת דאון, או בשל סיבוכים במהלך הריון ולידה, כמו לידה מוקדמת. גורמים נוספים לעיכובים קצרי טווח כוללים מחלה, תקופות אשפוז ארוכות ולחץ משפחתי. במקרים רבים, הגורם לעיכוב התפתחותי אינו ידוע.

הכרת סימני בעיות עיכוב התפתחותי

כל ילד מתפתח באופן שונה, ויש מגוון גדול של הגדרות 'נורמליות' בהתפתחות ילדים. אבל הורים עשויים להיות מודאגים מבעיות התפתחות כשהם מבחינים שבמשך מספר חודשים, ילדם אינו מפתח מיומנויות מוטוריות, חברתיות או תקשורתיות באותו קצב כמו ילדים אחרים בגילו.

בעיות התפתחות אצל ילדים מוגדרות כמצבים שהם מעבר למצב של התפתחות איטית, או עיכובים קלים. אבחון עיכוב התפתחותי פירושו שילדים נמצאים בפיגור מתמשך ברכישת הכישורים הצפויים לגיל מסוים.

מודאגים מעיכוב התפתחותי: מה לעשות

הורים מכירים את ילדם טוב יותר מכל אחד אחר. במקרה של דאגה לבעיות התפתחות של הילד, יש לסמוך על האינסטינקטים ולהתייעץ עם רופא.

איש מקצוע מומחה בתחום מאבחן בעיות עיכוב התפתחותי אצל ילדים לאחר הערכת הילד, או שהוא מפנה לאנשי מקצוע אחרים שיכולים לסייע.

אנשי מקצוע מתאימים לטיפול בילדים עם בעיות התפתחות

רופא המשפחה או רופא הילדים יפנו את ההורים והילד לאבחון עיכוב התפתחותי אצל אנשי המקצוע הבאים שיכולים לסייע:

  • מרפא בעיסוק – תפקידו של מרפא בעיסוק הוא לבצע עם הילד מגוון של תהליכים ותרגילים המסייעים לחזק אותו לעבוד על המקומות בהם הוא חלש ובהם נוצר עיכוב התפתחותי.
  • פיזיותרפיסט- תרגילי חיזוק במגוון מישורים.
  • פסיכולוג- שמדובר בעיכוב רגשי, טיפול פסיכולוגי הרבה פעמים יכול לעזור.

גם עובד סוציאלי, מורה לחינוך מיוחד, פתולוג דיבור ואפילו פעילות גופנית המותאמת באופן ספיציפי לבעיה יכולה פעמים רבות להקל ולגשר על הפערים שנוצרים.

חיים עם בעיות התפתחות אצל ילדים

כמו ילדים אחרים, ילדים עם עיכוב התפתחותי ממשיכים ללמוד, אבל לוקח להם יותר זמן לפתח מיומנויות חדשות, והם עשויים ללמוד באופנים מעט שונים מילדים אחרים. כך, לדוגמא, רוב הילדים יכולים ללמוד מיומנויות במהירות, אבל לילדים עם עיכוב התפתחותי יש צורך להראות מיומנויות בצעדים קטנים ופשוטים יותר.

בחלק מהמקרים, הילדים צריכים יותר זמן והזדמנויות על מנת לתרגל מיומנויות. בגן או בבית הספר, יתכן שילדכם זקוק לתמיכה נוספת על מנת להצליח. תמיד מומלץ להתייעץ עם מומחי התפתחות הילד על הצרכים של ילדכם. ואם לילד שלכם יש אבחנה של מוגבלות, ניתן לקבל תמיכה מתאימה בבית הספר.