בית אבות או יוגה וחדרי כושר 

יוגה בגיל הזהב

פעילות גופנית בחדר כושר לאוכלוסייה המבוגרת, בפרט בבתי אבות היא פן נוסף וחשוב במגוון סוגי הפעילויות הגופניות המומלצות לגיל זה ובפרט יוגה. בשנים האחרונות ישנן עדויות מחקריות לגבי חשיבות האימון בחדר כושר, לשיפור איכות החיים, הבריאות והעצמאות של הזקן. הוכח שהיכולת לשפר את הכושר הגופני נשמרת לאורך השנים גם בקרב אנשים מבוגרים ביותר, וגם כאלה שלא התאמנו מעולם.

עם השני חלה ירידה בתפקוד ובכושר הגופני, הנגרמת משילוב של הזדקנות ביולוגיות, מחלות ופעילות גופנית מצומצמות. מטרת הפעילות בחדר כושר היא פיתוח מרכיבי הכושר הקשורים לתפקוד היומיומי.על מנת לבצע את המשימות היומיומיות בצורה בטוחה, עצמאית וללא מאמץ מוגבר גם בעזרת יוגה.

דנחי דוד מאתר האינדקס לבתי אבות בישראל, מומחה לגיל הזהב וגימלאי בעצמו אמר כי : "זקנים רבים, שלכאורה מתפקדים באופן עצמאי, נמצאים במצב גבולי בין עצמאות לתלות, וכל ירידה בתפקוד – ולו הקטנה ביותר –  עלולה להעבירם ממצב של עצמאות, לתלות שבו הם זקוקים לסיוע בפעילות יומיום, והסיכון לנפילות ולפציעות גדל. ידוע כי חלק גדול מהירידה בתפקוד, יכול להימנע על ידי שילוב של אימון בחדר כושר כחלק מאורח החיים. חשוב לציין שפעילות גופנית בחדר כושר תורמת רבות גם לאלה שהגיעו למצב של תלות ומוגבלות."

יוגה בגיל הזהב

אחת הסיבות החשובות ביותר לעידוד פעילות בחדר כושר – היא מניעת נפילות. כתוצאה מהאימון חל שיפור ניכר בכוח הרגליים ובשיווי המקל, וירידה משמעותית באחוז הנפילות. זקן המפחד ליפול – נעשה זהיר בתנועתו ומקטין את פעילותו הגופנית. כתוצאה מכך ישנה החלשות שרירים, ירידה בשווי המשקל והקטנה במהירות התגובות הרפלקסיביות.

הפעילות בחדר הכושר שבתוך בית האבות או מחוץ לו עוזרת לצאת ממעגל הקסמים של זהירות יתר וחוסר הפעילות הגופנית, ומבטיחה המשך עצמאות תפקודית ותנועתית. לפעילות הגופנית בחדר כושר תרומה מוכחת בשיפור הכושר הגופני ובמניע מחלות לב כליליות, יתר לחץ דם, סוכרת, סוגים מסוימים של סרטן, מחלות פרקים ואוסטיאופורוזיס.

הפעילות כנגד התנגדות בחדר הכושר, גורמת לחיזוק השרירים ולהקטנת קצב הירידה בצפיפות העם. מכשירי הכוח המותאמים במיוחד למבוגרים מאפשרים מתן התנגדות מבוקרת והגדלתה באופן הדרגתי, מבלי לגרום לנזקים למערכת השרירים והשלד. כתוצאה משילוב של תרגילי חיזוק, גמישות ותנועתיות לעמוד השדרה – חל שיפר ביציבה והיא זקופה ואסתטית יותר. כמו כן חל שינוי בהרכב הגוף: ירידה באחוזי השומן ועלייה במסת השרירים. חשוב לציין שאימון בחדר כושר המותאם למבוגרים, מביא בהדרגה להופעה חיצונית נאה יותר, ולא גורם למתאמנים להיראות כמפתחי גוף צעירים.

 

לפעילות הגופנית, ויוגה בחדר הכושר, השפעה רבה גם בתחום החברתי והפסיכולוגי. מסגרת זו מעניקה לקשיש הזדמנות להיפגש עם אנשים אחרים, משפרת את מצב הרוח ומקטינה את רמת המתח והדיכאון. כתוצאה משיפור הכושר הגופני, משתפרת תחושת המסוגלות העצמית, והדבר משפיע באופן חיובי על הדימוי העצמי וההערכה העצמית של האדם המבוגר.

על סמך המלצות של ועדה בין מקצועית, הכוללת מומחים בתחומי הרפואה, הספורט והזקנה, גיבשה אש"ל –  האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן בישראל- תוכנית מפורטת להקמת 15 חדרי כושר לצד מרכזי היום. איש מקצוע ילווה את כל התוכניות בשלבי הרצתן ובכך תובטח הפעלה נכונה של הפרוייקט מבחינת הצטיידות, מדריכים, תוכניות עבודה וכדומה.

הדבר הראשון המייחד כדרי כושר אלה – הוא הטיפול האישי וההדרכה המקצועית הצמודה של צוות המדריכים ועובדי המרכז. המדריכים בחדר הכושר עברו הכשרה מיוחדת לעבודה עם האוכלוסייה המבוגרת. לכל מתאמן תותאם תוכנית אימונים באופן אישי, בהתאם לגיל ולמצב הגופני.

הדבר השני המייחד את חדרי הכושר הוא המכשירים שנועדו לאוכלוסייה המבוגרת. הוועדה הבינמקצועית המליצה על מכשירים מיוחדים שהם בטיחותיים, ידידותיים וקלים להפעלה. ניתן לשפר באמצעותם את התפקוד היומיומי, באופן הדרגתי וללא נזקים.

הפעילות בחדר הכושר קלה ופשוטה מכפי שנדמה למי שמעולם לא התאמן בחדר כושר. שעות הפעילות גמישות ויכולות להיות בבוקר, אחה"צ או בערב. הפעילות הגופנית מתבצעת בנעלי ספורט ובבגדים נוחים. משך אימון ממוצע כ – 45 דקות. מומלץ להתאמן בחדר הכושר לפחות פעמיים בשבוע, לא בימים עוקבים. עוד רצוי לבצע פעילות נוספת באופן עצמאי, כגון הליכה, שחייה או התעמלות קבוצתית. אנשים רבים מתאמנים בחדר כושר שלוש פעמים בשבוע ויותר, משום שהם מבצעים פעילות מתונה, שלא גורמת צורך להתאוששות ממשוכת.

דוגמא לאימון הכנה ליוגה בחדר כושר לגיל הזהב:

  • תרגילי הכנה -תרגילי תנועתיות וגמישות למפרקים בישיבה, או בעמידה.
  • רכיבה על אופנים עם משענת גב, או צעידה על מסילה נעה (מכשיר הליכה).
  • תרגילי חיזוק עם מכשירי הכוח המיוחדים (לשרירי הרגליים, הבטן, הגב והידיים).
  • תרגילי גמישות והרפייה.
  • תרגילי שיווי משקל ויציבה נכונה.

האימון בחדר כושר מבוקר הדרגתית, מבוצע בעומסים המתאימים לגיל ולמצב הגופני ובליווי הדרכה צמודה של מדריך מוסמך. לכן סוג זה של פעילות גופנית בטוח מאוד יחסית לסוגי פעילות אחרים, ומתאים במיוחד למבוגרים שאינם בכושר גופני טוב, או לכאלה שרוצים להשלים את הפעילות שהם כבר עושים – בפעילות גופנית איכותית.

חדרי הכושר בלווי אש"ל כבר נמצאים בקריית שמונה, גליל עליון (תל-חי), אור עקיבא, מועצה אזורים מנשה, רמת השרון, נאות אפקה ת"א, נס ציונה, רמלה, שער הנגב וקריית טיבעון. בשנה הקרובה יפתחו חדרי כושר דומים בהרצליה, מועצה אזורית גלבוע, מועצה אזורים אשכול, פרדס חנה, מועצה אזורית לב השרון ועוד וכן בבתי אבות ומרכזי יום לקשיש (לפעמים) וכן בדיור מוגן ברחבי הארץ.

* הכותב הוא בעל M.A – בוגר המכללה לחינוך גופני ולספורט ע"ש זינמן במכון וינגייט, מגמת טיפוח היציבה והתעמלות מונעת. הוא מרכב פעילות גופנית לגיל המבוגר ברמת השרון ויועץ ומלווה לחדרי הכושר של אש"ל.