היוגה התגלתה לראשונה לפני למעלה מחמשת אלפים שנים, והיא נחשבת לתרגול העתיק ביותר של התפתחות עצמית. שיטות היוגה הקלסית כוללות תחומים אתיים, תנוחות גוף, שליטה בנשימה ומדיטציה.
היא התחילה במזרח והפכה היום לפופולארית במערב. למעשה, תרבויות רבות מכירות ביתרונות היוגה לרגיעה נפשית, בריאות ויצירתיות. בהתאם, מקומות עבודה רבים מממנים לעובדיהם תכניות תרגול יוגה.
היתרונות הבריאותיים, הנפשיים והפיזיים של היוגה, כרוכים בגמישות משופרת, בהירות מנטאלית והפחתת המתח, אלו הן שיטות תרגול עדינות, אך עצמתיות. כאשר משלבים יחד את כל היתרונות התורמים לתחושה מוגברת של רווחה, לכן ברור מדוע כל כך הרבה אנשים מוצאים את היוגה ממכרת.
יתרונות נפשיים
הפעילות הגופנית טובה להקלת מתחים, וזה נכון במיוחד בתרגול יוגה. בשל הריכוז הנדרש, צרות היומיום, הגדולות והקטנות, מתמוססות במהלך התרגול. כך מתאפשרת הפסקה נחוצה מגורמי הלחץ, כמו גם הצבת הבעיות בפרספקטיבה נכונה.
היוגה מציבה דגש על הימצאות ברגע ההווה, ומקלה על הלחץ, כאשר המתרגל לומד שלא להתעכב על אירועים מהעבר או דאגה בקשר לעתיד והוא מסיים את שיעור היוגה בתחושה של לחץ מופחת. הפחתת המתח מהווה גם הבדל גדול עבור אנשים המתמודדים עם בעיות פוריות.
יתרונות היוגה לרווחה נפשית כוללים את ההיבטים הבאים:
נפש רגועה. תרגול אסאנות יוגה הוא תרגול פיזי מאוד, המתרכז בריכוז ביצועי הגוף והשפעתם על מרגוע הנפש. יוגה מציגה אף טכניקות מדיטציה, כגון תרגול נשימה והתנתקות מהמחשבות. כישורים אלו עשויים להיות בעלי ערך משמעותי במצבים שונים בחיים כגון לידה, התקף נדודי שינה, או התקף חרדה.
מודעות גופנית. יוגה מעניקה מודעות מוגברת לגוף, באמצעות תרגול של תנועות קטנות ועדינות המשפרות את היציבה. במשך הזמן, משתפרת רמת הנוחות הגופנית, המובילה לשיפור היציבה והגברת הביטחון העצמי.
אסאנות לתחושות
יוגה היא כלי לשיפור בריאות נפשית, ומטפלים רבים משלבים יוגה ושיטות המתמקדות בבריאות הגוף בעבודתם הטיפולית. מרכזי יוגה רבים מתמקדים במיוחד בצמתים שבין תרגול האסאנות והבריאות הרגשית, וגוף הולך וגדל של מחקרים מצביע על העובדה לפיה יוגה היא לעיתים קרובות כלי מצוין לטיפול בנפש מיוסרת.
בשנת 1969 מצאו פסיכותרפיסטים בקליפורניה כי יוגה מדהימה במונחי התמודדות עם מתחים, והיא משיבה את האדם לשיווי משקל ומסייעת לאנשים הסובלים מחרדות שונות. ואכן, יוגה משפרת באופן משמעותי את תחום בריאות הנפש, ומיטיבה עם מצב הרוח, התחושה העצמית, הגברת המוטיבציה, תחושת הכיוון והגשמת מטרות, בנוסף ליתרונותיה לבריאות הפיסית.
בהקשר הטיפולי, יוגה מטפלת בבעיות אגו ופותחת את הנפש להכרה וקבלת הסביבה. האדם מתחיל לחוש נוח יותר עם גופו, ואז פתוח יותר לסביבה. מחקרים רבים מראים שוב ושוב את יעילות היוגה להפחתת תחושות שליליות והגברת תחושות חיוביות. מתרגלים שהתמודדו עם דיכאון חמור הראו שיפור משמעותי במצב הרוח החיובי.
ישנם תרגילי פראניאמה שמטרתם לנקות אזורים בגוף בין עם זו לחה המצטברת בגוף או עם ניקוי הנחיריים או דרכי הנשימה.