איך מאבחנים תסמונת טורט?

מחלה שלא הייתה במודעות הציבורית עד לפני כמה שנים בודדות, הופכת יותר ויותר מוכרת לציבור. מדובר בתסמונת שבאה לידי ביטוי בהופעה של תנועות שאינן רצוניות ולרוב מתחילה בגילאים צעירים ומחמירה ככל שהזמן עובר. כדי לאבחן תסמונת טורט, טיקים מוטוריים מרובים, ולפחות טיק קולי אחד חייבים להיות נוכחים במשך שנה לפחות. כלומר אם לילד שלכם יש טיק שמופיע אחת לכמה זמן וחולף מעצמו, אין מה להילחץ, זו לא תסמונת טורט והטיקים לרוב חולפים מעצמם.  ניתן לאבחן את התסמונת רק על ידי התבוננות והערכת תסמינים, ויש סולמות דירוג שמסייעים בהערכת חומרת התיקים.

איך בכל זאת מתבצע אבחון תסמונת טורט?

למעשה, כל רופא משתמש בשיטת אבחון מעט שונה וזה משהו שצריך לבחון לפני שבוחרים רופא מטפל. חלק מהרופאים משתמשים ב-MRI, EEG, סריקת CT או בדיקות דם מסוימות על מנת לשלול מצבים אחרים שעשויים להיות דומים להפרעת טיקים, כגון אפילפסיה, או אוטיזם. מאמר זה מסביר איך מאבחנים תסמונת טורט כדי לאפשר התמודדות יעילה ככל הניתן.

מה האבחון מספק?

אבחון מספק מסגרת להבנת פעולות והתנהגויות שקשורות לתסמונת טורט לנבדק ולאנשים הסובבים אותו, למשל משפחה, חברים, מורים, או מעסיקים. רמה זו של הבנה היא הבסיס לחיים עם התסמונת. אבחון מספק גם גישה לשירותי תמיכה ובריאות ומסייע למנוע אפליה ואי הבנה.

אנשי מקצוע בתחום הבריאות שמאבחנים את התסמונת הם נוירולוגים, פסיכיאטרים ורופאי ילדים. רופאי משפחה הם הרופאים הראשונים שמפנים את הנבדק ליועץ להמשך הערכה.

השלבים לאבחון תסמונת טורט

כדי לבצע אבחנה של תסמונת טורט, יש כמה שלבים פשוטים שיש לבצע:

ניהול יומן

רישום התנועות והרעשים השונים וכל התנהגויות חריגות אחרות שניתן להבחין בהם. אם אפשר, מומלץ להסריט את הטיקים, על מנת שניתן יהיה להציגם יחד עם יומן כתוב של תסמינים לרופא המשפחה וליועץ. בשלב הזה, תפקיד ההורים הינו קריטי וחשוב כדי שניתן יהיה לקבל בשלבים מאוחרים יותר אבחנה מדוייקת.

קבלת הפניה מרופא המשפחה

ייעוץ אצל רופא המשפחה מאפשר לדון בחששות. מומלץ להציג את היומן, הסרטונים וכל המידע בפגישת הייעוץ. אין מסלול אוניברסלי לאבחון. חלק מהאנשים מופנים לשירותים ראשונים כגון רופא ילדים או נוירולוג לצורך הערכה. לאחר מכן, ניתן להפנות את הנבדק למומחה, אם יש צורך.

חלק מהאנשים ניגשים להפניה ישירה מרופא המשפחה שלהם למומחה. יועצים מקבלים הפניות מרופאים ראשונים או ממטפלים משניים שמשפיעים על המסלולים השונים לאבחון.

ייעוץ של מומחה

יש להציג את יומן הטיקים והסרטונים בפגישת הייעוץ עם המומחה. במהלך הפגישה, המומחה משוחח עם הנבדק על התסמינים ובוחן את כל הטיקים במהלך הפגישה.

המומחה הוא איש מקצוע שיש לו ניסיון בהפרעות נפשיות, והוא מבצע אבחנה קלינית על סמך התצפיות שלו, ובמקרה של אבחון תסמונת טורט, הוא מציע טיפול רלוונטי.

לאחר האבחון

בהתבסס על צרכי הנבדק, היועץ קובע פגישה נוספת כדי לבצע בדיקה שנייה, או שהטיפול ממשיך דרך רופא המשפחה ומטפלים אחרים. כך או אחרת, היועץ כותב לרופא המשפחה ומודיע לו על האבחנה, והנבדק מקבל עותק ממכתב זה.

יש לקבוע פגישה עם רופא המשפחה כדי לדון בהמשך הטיפול. עם הפניה לרופא, מומלץ לדון בשירותים הזמינים, וחשוב להבין שיש מגוון של תמיכה לאנשים עם תסמונת טורט. רופא המשפחה יפנה את הנבדק לשירותי בריאות הנפש של ילדים ומתבגרים לטיפול בתסמונת טורט. גישות הטיפול טובות מאוד, ובמקרים רבים, הטיפול מתבצע על ידי צוות מטפלים רב תחומי.