תקלה ברכב יכולה להתרחש בכל רגע נתון, ולעיתים אנחנו מוצאים את עצמנו בסיטואציה לא נעימה בצד הדרך. למרות חוסר הנעימות והתסכול שבמצב, חשוב מאוד לשמור על קור רוח ולפעול בצורה מחושבת ובטוחה. הדבר החשוב ביותר הוא להבטיח את בטיחותכם ואת בטיחות שאר משתמשי הדרך, עד להגעת הסיוע המתאים.
פעולות ראשונות בעת תקלה
ברגע שאתם מזהים תקלה ברכב, הפעולה הראשונה היא להפעיל את איתותי החירום (פנסי אזהרה) ולחפש מקום בטוח לעצירה. אם אתם על כביש מהיר, נסו להגיע לשול הימני הרחב. במידה ואתם בכביש עירוני, חפשו מפרץ חניה או מקום מרוחק מהתנועה. אם אין ברירה ועליכם לעצור בשול צר, הפנו את גלגלי הרכב לכיוון הימני כדי שבמקרה של פגיעה, הרכב יתרחק מהכביש ולא יתדרדר לתוכו.
הצבת משולש אזהרה וציוד בטיחות
מיד לאחר העצירה, לבשו את האפוד הזוהר (שחובה להחזיק ברכב) והציבו את משולש האזהרה במרחק של כ-100 מטרים מאחורי הרכב בכביש בינעירוני, או כ-50 מטרים בכביש עירוני. חשוב להציב את המשולש כך שיהיה נראה למרחק ויאפשר לנהגים להיערך מבעוד מועד. בשעות החשיכה, השתמשו בפנס או באמצעי תאורה נוספים כדי להגביר את הנראות.
היכן להמתין לעזרה
כשאתם נתקעים בצד הדרך, אסור בשום אופן להישאר בתוך הרכב אם אתם עומדים בשול צר או במקום מסוכן. צאו מהרכב מהדלת הימנית והתרחקו ממנו, רצוי מעבר למעקה הבטיחות אם קיים. בימים גשומים או בתנאי מזג אוויר קשים, אם אין ברירה והרכב חונה במקום בטוח לחלוטין, ניתן להישאר ברכב עם חגורת בטיחות חגורה.
הזמנת עזרה מקצועית
כיום ישנם מגוון שירותי סיוע בדרכים, חלקם מציעים שירותי מצברים עד הבית 24/7 ואפילו שירותי חילוץ מתקדמים. חשוב לשמור את מספרי החירום של חברת הביטוח, שירותי הדרך אליהם אתם מנויים, ומשטרת התנועה. בעת התקשרות לעזרה, היו מוכנים למסור את מיקומכם המדויק – מספר הכביש, כיוון הנסיעה, ונקודות ציון בולטות בסביבה.
תקשורת עם משתמשי הדרך האחרים
בזמן ההמתנה לעזרה, חשוב להיות ערניים לסביבה ולתנועה. אם נהג אחר עוצר להציע עזרה, אין צורך לחשוש אך יש לשמור על ערנות ומרחק בטוח. אפשר להודות ולהסביר שהעזרה בדרך. במקרה של תאונה או מצב חירום, יש ליצור קשר מיידי עם המשטרה ושירותי החירום.
ציוד חירום חיוני ברכב
כדי להיות מוכנים למצבי חירום, חשוב להחזיק ברכב ערכת חירום בסיסית הכוללת: אפוד זוהר, משולש אזהרה, פנס עם סוללות תקינות, ערכת עזרה ראשונה, כבלי התנעה, מטף כיבוי אש, מגבת או שמיכה, מים לשתייה, וכלי עבודה בסיסיים. בחורף מומלץ להוסיף שמיכת חירום ופנס מהבהב.
טיפול מונע ותחזוקה שוטפת
הדרך הטובה ביותר להימנע ממצבי חירום בכביש היא לדאוג לתחזוקה שוטפת של הרכב. בדקו באופן קבוע את מצב הצמיגים, נוזלים, בלמים ומצבר. אל תתעלמו מנורות אזהרה בלוח המחוונים ובצעו טיפולים תקופתיים במועדם. זכרו כי השקעה קטנה בתחזוקה מונעת יכולה לחסוך הרבה כסף וטרחה בהמשך.
חזרה לשגרה בטוחה
לאחר שהבעיה טופלה וניתן אישור להמשיך בנסיעה, יש להיכנס בזהירות לתנועה. ודאו שכל הנוסעים חגורים, אספו את כל ציוד החירום שהשתמשתם בו, וצאו לדרך רק כשאתם בטוחים שהרכב במצב תקין להמשך נסיעה. אם יש לכם ספק קל שבקלים לגבי תקינות הרכב, מוטב להזמין גרר ולא להסתכן.