האם דלקת בוושט מסוכנת? ומה אפשר לעשות?

הוושט שלנו הינה האיבר שדרכו מועבר המזון שאנו בולעים להמשך תהליך העיכול בקיבה. מדובר באיבר מאוד רגיש אשר חשוף מצד אחד לעולם החיצון ומנגד קרוב מאוד לקיבה, אשר בה מתקיימים תנאים חומציים ביותר. מסיבות אלו ואחרות, לא נדירים המקרים שבהם מתפתחת דלקת בוושט, שגורמת לתסמינים שונים אשר פוגעים מאוד באיכות החיים. באילו תסמינים מדובר? האם מדובר בתופעה מסוכנת? ומה ניתן לעשות? על כל השאלות הללו תקבלו תשובות מייד.

 

ממה נגרמת דלקת בוושט ומהם תסמיניה?

דלקת בוושט נובעת בעקבות תאי דם לבנים (אאוזינופילים) שפועלים במקום על מנת לתקן נזק כלשהו. התסמינים שלה כוללים צרבות, טעם רע בפה, בחילות, כאבים באיזור הגרון ובית החזה ועוד. היא עשויה להיגרם עקב מספר סיבות, כשאחת השכיחות שבהן היא חדירה של מיצי עיכול חומציים לאזור. הוושט רגישה מאוד לחומציות יתר וכאשר מיצי העיכול חודרים אליה מסיבה מסויימת, היא נכווית ומפעילה את מערכת החיסון לתיקון הנזק. מיצי עיכול יכולים לחדור לרקמת הוושט עקב בעיות שונות ומשונות לרבות ריפלוקס, גסטריטיס, דיספפסיה, שינויים ניווניים בשסתום הקיבתי וושטי בעקבות גיל מתקדם ועוד.

 

מי שסובל מהקאות חוזרות ונשנות (עקב מחלות שונות, שימוש בתרופות, בולימיה וכו') גם כן מגדיל את הסיכוי להתפתחות דלקת באיבר זה עקב החשיפה לחומציות. עוד סיבות שעלולות לגרום לדלקת בוושט הן:

  • אלרגיות – אלרגנים שונים עשויים להפעיל את מערכת החיסון באזור הוושט ולגרום לדלקת מקומית בה. לא מדובר רק על אלרגיות למזון אלא גם על אלרגיות נשימתיות כאלו ואחרות כמו במקרה של אסטמה.
  • זיהומים – בעיקר וירוסים, פטריות אך גם חיידקים. כשזיהום מהסוג הזה מתמקם לו באזור הוושט, מערכת החיסון תפעל לסילוק המפגע, מה שיגרום לתסמיני לדלקת.

 

האם דלקת בוושט נחשבת לדבר מסוכן?

ככל שמדובר בדלקת חולפת או כזו שמטופלת היטב, לא צריכה להיות סיבה לבהלה, שכן לא מדובר בדלקת מסוכנת. יחד  עם זאת, כמו כל מצב רפואי הדורש השגחה, במידה ומזניחים דלקת בוושט ולא מטפלים, הדבר בהחלט עשוי להסתבך ולהוות סכנה לבריאותכם. מבין הסיבוכים האפשריים ניתן לציין נזק חמור לוושט, נטייה מוגברת לחלות בדלקות ריאה (עקב מיצי העיכול שחודרים לריאות דרך קנה הנשימה, במיוחד במצב שכיבה) וכמו כן, נטייה לפתח תאים סרטניים במקום (תסמונת ע"ש בארט). לכן, אם אתם חשים בתסמינים שאותם תיארנו, חשוב מאוד כי תפנו אל הרופא על מנת שזה יאבחן את הסיבה ובהתאם לכך ימליץ על הטיפול המיטיב ביותר.

 

כיצד ניתן לטפל בדלקת בוושט?

דלקת שהתפתחה בוושט על רקע חיידקי או פטרייתי, תטופל בהתאם על ידי תרופות שיחסלו את הפתוגנים (לרבות גסטריטיס חיידקית). במידה והרקע הוא אלרגני, יומלץ לכם להתרחק מהגורם שמפעיל את מערכת החיסון וגם על שימוש בתרופות נוגדות אלרגיה כגון סטרואידים או תרופות אנטי-היסטמיניות. במידה ומדובר בבעיה על רקע עודף חומציות בקיבה, ניתן תמיד לרשום תרופות סותרות חומצה ולאפשר לוושט לתקן את עצמה ביתר קלות.

 

אלא שהשימוש העודף בתרופות אינו תמיד מצליח לפתור את הבעיה לצמיתות, כמו גם שהוא טומן בחובו תופעות לוואי רבות ואינו מתאים לבני כל הגילאים והמצבים הרפואיים הקיימים. לכן מומלץ מאוד לשלב עם הטיפול התרופתי  גם טיפולים של הרפואה  האלטרנטיבית, כאשר הרפואה הסינית נחשבת לאפשרות מאוד מומלצת, לא רק נגד דלקת בוושט אלא גם במקרה של בעיות נוספות במערכת העיכול.

 

הטיפולים כוללים צריכה של צמחי מרפא סיניים והקפדה על עקרונות תזונה סינית, אשר הוכחו ככאלה שמסייעים בהחזרת מערכת החיסון של הגוף לפעילות תקינה, בהפחתה של רמת החומציות של הקיבה ובהפעלת כוחות הריפוי הטבעיים של הגוף. טיפולי דיקור סיני גם כן יכולים לתרום ולגרום לדלקת לדעוך. טיפולי הרפואה הסינית מתאימים גם לילדים ונשים בהריון, הם אינם מתנגשים עם הטיפול הרפואי שמקבלים ואינספור אנשים ברחבי העולם כבר נעזרו בהם. כדאי גם לכם לנסות.