סמארטפון לילדים – באיזה גיל כדאי לרכוש?

הילדים של היום גדלים לתוך מציאות שונה לחלוטין בהשוואה לדרך שבה אנחנו המבוגרים גדלנו. מציאות של רשתות חברתיות, מציאות של להזמין אוכל דרך הוולט שנתקעים, מציאות שבה נמצאים הרבה פחות בחוץ והרבה יותר מול המסך. כבר מגיל קטן פעוטות יודעים איך להחליק עם האצבע ולהעביר תמונות וסרטונים, לתפעל את הסמארט TV בגיל 3 ולשחק עם האחים הגדולים במשחקי מציאות מדומה. בעיקרון יש לנו שתי אפשרויות. האחת היא להילחם בתופעה הזו שנקראית מסכים והשניה היא לזרום עם הילדים שלנו, ללכת עם הטכנולוגיה ועם הקדמה כי הן כאן כדי להישאר. אחת השאלות שהורים רבים שואלים את עצמם בהקשר הזה היא באיזה גיל כדאי לרכוש סמארטפון לילדים? אז כמו הרבה שאלות אחרות בנושא הורות, חינוך ודאגה לילדים שלנו, אין נכון ולא נכון, אין שחור או לבן, וכמו שכל ילד יחיד ומיוחד ומתאימים לו דברים אחרים, גם בהיבט הזה צריך לקחת בחשבון כל מיני דברים בתהליך החלטה מורכב שכזה.

 

מה המרחק בין הבית לבית הספר?

שמדברים על רכישת סמרטפון ואביזריו הנלווים כמו אוזניות אלחוטיות, מחזיק לטלפון וכדומה, חשוב לשאול את עצמנו כמה בית הספר רחוק מהבית. במידה ובית הספר ממש מול הבית, יכול להיות שאפשר לדחות קצת את הקנייה ולבחור במוצר אחר כמו שעון חכם דרכו ניתן יהיה להבין בכל רגע נתון ביום, היכן הילד שלנו נמצא. לעומת זאת, במידה והמרחק של בית הספר גדול יותר, במידה והילד לומד בבית ספר מיוחד כמו למשל בית ספר לאנגלית או בית ספר פרטי והוא לא נמצא לאורך כל היום עם חברי השכונה, יכול מאוד להיות שכדאי שיהיה לו סמרטפון כבר מהמעבר לבית הספר.

 

סמארטפון לילדים בגיל גן כן או לא?

למרות שנאמר שאין חוקים בכל מה שקשור להורות וכל הורה רואה את הדברים קצת אחרת, עדיין לרוב אין באמת סיבה שבגיל גן לילד שלנו יהיה סמרטפון משלו. בשונה מגילאי בית ספר, אז הילדים שלנו הופכים עצמאיים יותר, יש אפילו כאלה שהולכים וחוזרים מבית הספר בעצמם, בגיל גן רוב הילדים נמצאים עד שעה 16:00 בתוך מסגרת והם לא מסתובבים לבד בחוץ. בכל רגע נתון אנחנו ההורים יודעים איפה בדיוק הילדים שלנו נמצאים ולכן בהחלט אפשר להימנע מזה. אם רוצים להגיד משהו לילד, להעביר לו מסר או להודיע לו הודעה כמו למשל שאנחנו תקועים בעבודה וחברה אוספת אותו עד שנגיע, אפשר לצלצל לגן הילדים, לגננת או לאחת הסייעות ולתקשר איתו. הנזקים של סמארטפון בגיל הזה עולים על היתרונות.

 

ועוד כמה טיפים שיעזרו לכם ההורים להתנהל אל מול עידן המסכים

  • הגבילו את הילדים מבחינת השעות שהם נמצאים מול המסך
  • בחרו ביחד עם הילדים את התכנים ונסו להפוך את זה לזמן איכות, למשל יש פאזלים שאפשר לעשות ביחד מול המסך, ללמוד אנגלית ביחד, לספר סיפור, לשיר שירים ועוד
  • התאימו את התכנים שהילדים שלכם צופים בהם לגיל שלהם
  • הקפידו על חיזוק התקשורת המקרב ביניכם, בעיקר בגיל ההתבגרות. למשל, אחרי שהילד קיבל קצת ”זמן מסך“, תוכלו לספר לו איך היום שלכם עבר, מה עשיתם באותו יום, מה היה לכם קשה ומה פחות, ותראו איך לאט לאט, יום אחרי יום גם הילד שלכם נפתח אליכם ומספר לכם קצת יותר על היום שלו. באופן כזה, אם מישהו הציק לו ברשת או במשהו שקשור למסך, הסיכוי שהוא יספר לכם על כך, גבוה יותר מאשר ישמור לעצמו.