על מה דם בשתן עלול להצביע?

לאורך השנים, אין אדם שלא מפתח תסמין רפואי כזה או אחר אשר עלול להלחיץ אותו ומחייב בדיקה רפואית ובירור מעמיק. בעוד יש מצבים כמו כאב ראש בהם נסתפק בלקיחת אקמול או משכך כאבים אחר, קיימים מקרים בהם לא ניתן להיעזר בכדור בלבד ויש לפנות לגורם רפואי בכיר לבירור מעמיק. אחד המצבים הללו הוא דם בשתן. למעשה, צבע השתן הרגיל נע בין צהוב חיוור לאדום עמוק, תוצאה של פיגמנט שנקרא אורוקרום ומעיד על דילול או ריכוז השתן, והתסמין העיקרי הוא הופעה של דם בזמן מתן שתן. פיגמנטים ותרכובות אחרות בתרופות ומזונות מסוימים עלולים לשנות את צבע השתן.

סלק, פירות יער ושעועית אדומה הם מהמזונות שסביר להניח שישפיעו על הצבע. תרופות רבות ללא מרשם ותרופות מרשם מעניקות לשתן גוונים כגון אדום, צהוב או כחול ירקרק. צבע שתן יוצא דופן עלול להיות סימן למחלה. כך, לדוגמא, שתן אדום עמוק עד גוון חום הוא מאפיין מזהה של פורפיריה, הפרעה תורשתית נדירה של תאי דם אדומים, שמצריכה ייעוץ אצל אורולוג.

מהם הסוגים של דם בשתן?

קיימים שני סוגים עיקריים: חמור ומיקרוסקופי. במצב חמור, השתן נראה ורוד או אדום, או עם כתמי דם גלויים.

הסוג המיקרוסקופי מתרחש כשלא ניתן לראות את הדם כי הכמות כה קטנה. רק בדיקת מעבדה שמזהה דם, או בחינת דגימת שתן תחת מיקרוסקופ, עשויה לאשר את התסמין מהסוג המיקרוסקופי.

תסמינים

צבע שתן רגיל משתנה בהתאם לכמות צריכת המים. נוזלים מדללים את הפיגמנטים הצהובים בשתן, כך שככל שאתם שותים יותר, השתן שלכם נראה צלול יותר. כששותים פחות, הצבע הופך להיות מרוכז יותר.

התייבשות חמורה עלולה לייצר שתן בצבע אדום. אבל שתן עשוי לשנות צבעים הרבה מעבר למה שרגיל, כולל אדום, כחול, ירוק,[ חום כהה ולבן אפור.

גורמים וגורמי סיכון

שתן דהוי נגרם בקרוב המקרים כתוצאה מתרופת, מזונות מסוימים או צבעי מאכל. אבל בחלק מהמקרים, שינויים בצבע השתן עשויים להיגרם מבעיות בריאותיות ספציפיות. שתן דהוי שאינו תוצאה של מזונות או תרופות עשוי להיגרם ממצב רפואי שמשפיע על צבע השתן. גורמים שמציבים אתכם בסיכון למצבים רפואיים שעשויים להשפיע על צבע השתן, כוללים:

גיל. גידולים של שלפוחית השתן והכליות, שעלולים לגרום לדם בשתן, שכיחים בקרב אנשים מבוגרים. גברים מעל גיל חמישים סובלים מדי פעם מהתופעה עקב בלוטת ערמונית מוגדלת.

היסטוריה משפחתית. כמו מחלת כליות או אבנים בכליות מגדילה את הסיכון להתפתחות הבעיות האלו. שני המצבים עלולים לגרום לדם בשתן.

פעילות גופנית מאומצת. ריצה למרחקים ארוכים מובילה לסיכון הגבוה ביותר, אבל כל מי שמתאמן במרץ עשוי לסבול מדימום שתן.

איך מטפלים?

הגורם לתסמין קובע את סוג הטיפול הדרוש. אם זיהום אחראי למצב, הרופא ירשום אנטיביוטיקה על מנת להרוג את החיידקים שגורמים לזיהום. דם בשתן שנגרם מאבנים גדולות בכליות עלול להוביל לכאבים ללא טיפול. תרופות מרשם וטיפולים מסייעים להוצאת האבנים מהגוף. הרופא ימליץ גם על שימוש בהליך שנקרא גלי הלם חוץ גופי ליתוטריפסיה כדי לפרק את האבנים.

טיפול זה כולל שימוש בגלי קום כדי לפרק את האבנים בכליות לפיסות זעירות שיכולות לעבור בשתן. ההליך נמשך בדרך כלל כשעה ומתבצע תחת השפעת הרדמה קלה.

לסיכום, אם זיהיתם הופעה של דם כשאתם נותנים שתן, במיוחד כזו החוזרת על עצמה כמעט בכל פעם שאתם מטילים שתן, זה הזמן לפנות כמה שיותר מהר לרופא המשפחה ולמוקד שיפנו אתכם ככל הנראה לאורולוג מומחה.